Om oss

Nationella ungdomskören är en kör som samlar ungdomar i åldrarna 16-26 år från hela landet. Kören arbetar i projektform och träffas fem gånger om året på olika platser. Vid varje tillfälle repeterar kören  både nytt och gammalt material. Vi arbetar målmedvetet med sångteknik och uttryck. Körhelgerna avslutas ofta med både konsert och musik vid en högmässa.

Varje år deltar kören på Sveriges Kyrkosångsförbunds Ungdomskörfest, som samlar sjungande ungdomar från hela Sverige under en helg. Då  brukar kören både vara en del av den stora festivalkören, och hålla en egen konsert.

Kören håller en hög konstnärlig nivå och ställer höga krav på sina medlemmar.

Nationella ungdomskören drivs av Sveriges Kyrkosångsförbund, som är Sveriges i särklass största körförbund för barn, unga och vuxna. Läs mer här.

Dirigent

Lovisa Kronstrand Alinder är Nationella Ungdomskörens dirigent sedan januari 2019. Ledarskapet för NUK ingår i uppdraget som nationell körpedagog för Sveriges Kyrkosångsförbund. Vid sidan om arbetet för Sveriges Kyrkosångsförbund driver Lovisa Linköpings Gosskör. Lovisa är utbildad organist med fördjupning inom dirigering och har även en examen i fiolspel i bagaget.

Sångpedagog

Är du vår nya sångpedagog? Vi söker en person som gillar att jobba med ungdomar och deras röster, både indivduellt och i grupp. Du bör ha ditt hjärta i Svenska Kyrkan. I så fall vill vi gärna prata med dig! Ta kontakt med vår dirigent Lovisa Kronstrand Alinder (lovisa@sjungikyrkan.nu, 0709-52 41 21).

Vill du att vi ska komma till din församling?

Vi sjunger lika gärna i konsertform som i högmässan.

Det vi behöver från den mottagande församlingen är en ändamålsenlig, större repetitionslokal samt en repetionslokal för mindre grupper. Värdförsamlingen står även för mat till kören och dess ledare, samt enkla sovplatser (t ex golvlogi) och tillgång till toalett och dusch.

Historia

Kören bildades 2006 av Sveriges kyrkosångsförbund. Initiativtagare och dirigent fram till 2019  var Birgitta Rosenquist Brorson som formade kören till en kraft att räkna med i kör-Sverige. Mellan 2011 och 2019 var Linnéa Brorson körens sångpedagog. Kören har gett ut två skivor; år 2012 kom ”Eld blir till” och 2015 ”Pärlor” som innehåller bland annat tonsatta Frälsarkranspärlor (Lars Åberg), Butterfly (Mia Makaroff) och Sverige (Wilhelm Stenhammar).