Om oss

Nationella ungdomskören är en kör som samlar ungdomar i åldrarna 16-26 år från hela landet. Kören arbetar i projektform och träffas fem gånger om året på olika platser. Vid varje tillfälle repeterar kören  både nytt och gammalt material. Vi arbetar målmedvetet med sångteknik och uttryck. Körhelgerna avslutas ofta med både konsert och musik vid en högmässa.

Kören håller en hög konstnärlig nivå och ställer höga krav på sina medlemmar.

Nationella ungdomskören drivs av Sveriges Kyrkosångsförbund, som är Sveriges i särklass största körförbund för barn, unga och vuxna. Läs mer här.

Dirigent

Lovisa Kronstrand Alinder är Nationella Ungdomskörens dirigent sedan januari 2019. Ledarskapet för NUK ingår i uppdraget som nationell körpedagog för Sveriges Kyrkosångsförbund. Vid sidan om arbetet för Sveriges Kyrkosångsförbund driver Lovisa Linköpings Gosskör. Lovisa är utbildad organist med fördjupning inom dirigering och har även en examen i fiolspel i bagaget.

Sångpedagog

Linnea Brorson är NUK:s sångpedagog sedan 2011. Hon är verksam som sångpedagog i Stockholm med omnejd men anlitas över hela landet till kördagar och som inspiratör.

Historia

Kören bildades 2006 av Sveriges kyrkosångsförbund. Initiativtagare och dirigent fram till 2019  var Birgitta Rosenquist Brorson som formade kören till en kraft att räkna med i kör-Sverige. Sedan 2011 är Linnéa Brorson körens sångpedagog. Kören har gett ut två skivor; år 2012 kom ”Eld blir till” och 2015 ”Pärlor” som innehåller bland annat tonsatta Frälsarkranspärlor (Lars Åberg), Butterfly (Mia Makaroff) och Sverige (Wilhelm Stenhammar).